RIVM uit zorgen over de e-sigaret

e-sigaret

29 november, 2013

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uit haar zorgen over de veiligheid van de elektronische sigaret. Volgens het Rijksinstituut is de elektronische sigaret net zo verslavend en giftig als een sigaret waarbij tabak verbrand wordt. Gebruikers zouden volgens een onderzoek gedaan door het RIVM last hebben van enkele vervelende bijwerkingen. Het zou hierbij gaan om irritaties in de keel, duizeligheid en misselijkheid.

Van Rijn
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt de e-sigaret aan te gaan pakken. Er komt in ieder geval een extra onderzoek. “Tot er meer duidelijkheid is, wordt aangeraden om de e-sigaret met nicotine niet in de buurt van kinderen te gebruiken. Dus let daar op”, zo stelt Van Rijn. “Er wordt nu in Brussel gepraat over nieuwe regelgeving rond de e-sigaret. Nederland doet natuurlijk actief mee in die discussie maar ondertussen kunnen we hier alvast aan de slag met scherpere regels. En dat doe ik dan ook.”

Onderzoek
Volgens het onderzoek van het RIVM zou er onder andere sprake zijn van kankerverwekkende stoffen in de binnenlucht als gevolg van zogenaamde ‘passieve damp’. Ook ontbreekt op de verpakkingen en op het product zelf te weinig belangrijke informatie over de gevaren of bijwerkingen.

De gebruikers
Marcel Göertz, woordvoerder van het Actiecomité voor Dampers is laaiend over het onderzoek. “Het is één grote leugen”, zo stelt Göertz. Hij suggereert dat er met opzet punten uit het onderzoek zijn gelaten en volgens hem is de elektronische sigaret helemaal niet zo schadelijk als wordt beweerd. Hij durft zelfs te beweren dat de tabaksindustrie een vinger in de pap heeft. Want door de komst van de e-sigaret is de omzet van de tabaksindustrie fors gedaald.

Het is nu wachten op de volgende onderzoeken van RIVM die zijn aangestuurd door van Rijn. Tot dan weten we nog steeds niet wie er nu gelijk heeft.