Mensen zien geen problemen in de e-sigaret

shutterstock_123769702

13 november, 2013

Er zijn medicinale instanties die willen dat de e-sigaret verboden wordt, maar tot nu toe lijken hun argumenten nergens op gebaseerd. De BBC heeft onderzoek gedaan door middel van een poll en hieruit blijkt dat een meerderheid zich totaal niet stoort aan de elektronische plaatsvervanger van de sigaret. Onder de circa 1000 ondervraagden gaven de meesten aan dat zij geen redenen zien om de e-sigaret te verbieden.

Katherine Devlin
Katherine Devlin, de vrouw die het elektronisch roken ondersteunt en vertegenwoordigt, weet waar het op staat: “Het is belangrijk dat de gebruikers van de e-sigaret op zoveel mogelijk openbare plaatsen mogen dampen zodat zoveel mogelijk rokers zich er van bewust worden dat ook zij deze optie hebben. Hoe meer rokers de stap maken naar de elektronische sigaret, hoe meer terrein we winnen op gebied van gezondheid.”

Geen rook maar damp
Hiermee lijkt Katherine Devlin het bij het rechte eind te hebben. Het is immers geen roken maar dampen. De e-sigaret werkt door middel van nicotine en waterstof die verdampen. Of soms zelfs helemaal geen nicotine. Er zit geen tabak in en er komt geen rook vrij. De rook is juist hetgeen dat dodelijk is en hierdoor is het volgens de wetgeving legaal om op alle openbare plaatsen te dampen.

Discussie
Toch zijn er instanties die het gebruik van de e-sigaret verbieden. Hierbij was de voornaamste reden dat er teveel discussie ontstond binnen de instantie zelf tussen de bezoekers. Gebruikers van de e-sigaret werden erop aangesproken door andere bezoekers dat ze niet mochten roken. Waarop de gebruiker weer reageerde dat het niet strafbaar was. Om deze discussies te verhelpen werd er maar besloten dat de e-sigaret niet meer gebruikt mocht worden.

Veranderen van rookgedrag
Dit is niet per se een verkeerde maatregel volgens ons. Doordat er wel nicotine wordt verbrand én je op alle openbare plekken mag dampen, kan het zo zijn dat iemand meer nicotine binnenkrijgt dan dat hij of zij normaal zou krijgen. Doordat je de rookgewoonte veranderd. Iemand stapt niet even vijf minuten naar buiten om te roken, maar kan onbeperkt overal roken. En mocht het nou zo zijn dat de e-sigaret niet voor jou werkt dan ga je na gebruik alleen maar meer tabakssigaretten roken.

Er moet dus duidelijk nog een perfecte balans gevonden worden voor het gebruik van de e-sigaret. Er wordt verwacht dat dit niet lang meer gaat duren aangezien de populariteit nog steeds ontzettend snel aan het groeien is.