Elektronisch roken: de meningen zijn verdeeld

esigaret

15 oktober, 2013

Er is de laatste tijd nogal wat discussie over of de e-sigaret nu verkocht mag worden. Er zitten twee keerzijdes aan deze discussie. Het zou namelijk mensen juist oproepen om te beginnen met roken. Maar aan de andere kant kan het mensen helpen met stoppen. We hebben dus eigenlijk twee partijen. De niet-rokers die er toe aan zouden kunnen worden gezet om te gaan roken door de elektronische sigaret en de rokers die de elektronische sigaret als vervanger (gaan) gebruiken.

De rokers
Eigenlijk is de e-sigaret, volgens de producenten, bedoeld voor de laatste groep. De rokers. Voor hen zou de e-sigaret de oplossing moeten zijn voor het stoppen met roken danwel het alternatief voor de sigaret. In onderzoek wordt aangetoond dat het roken van de e-sigaret vooralsnog veel gezonder is dan de normale sigaret. Er komen namelijk weinig tot geen gevaarlijke stoffen vrij. Het probleem is echter dat er nog wel nicotine in zit en daardoor de verslaving niet af zal nemen. Een groot voordeel van de e-sigaret is dat je wel zelf je nicotinegehalte kunt bepalen en daarmee ook je verslaving afzwakken.

De niet-rokers
Dan de tweede partij in het spel: de niet rokers. In principe verspert deze groep de weg voor de elektronische sigaret. Men is namelijk bang dat het gebruik van de e-sigaret mensen gaat aansporen om te roken. Aangezien er nog te weinig bekend is over de risico’s op lange termijn, blijft het Europees Parlement nog sceptisch en vrij streng over de elektronische sigaret. Nu de populariteit van de nieuwe gezondere sigaret fors aan het stijgen is, zal er meer aandacht komen voor de gezondheidsrisico’s. Mocht het zo zijn dat de e-sigaret, naast de nicotine die erin zit, verder geen risico’s met zich meedraagt dan lijkt de oplossing voor het roken gevonden.

Voordelen
Gezonder alternatief – De e-sigaret bevat veel minder gevaarlijke stoffen dan de tabakssigaret. Zo zitten er geen stoffen als teer, koolmonoxide en stikstofoxide in.
Geen verkleurde tanden en/of vingers
Geen “mee-rokers” – Mensen die zich rondom een gebruiker van een e-sigaret bevinden ondervinden hiervan geen hinder. Er komt namelijk geen rook maar damp vrij die direct oplost in de lucht.
Veiligheid – Omdat er geen vuur aan te pas komt bij de e-sigaret is er geen risico op brandwonden door een aansteker of door de sigaret zelf.
Goedkoper – Het roken van de e-sigaret kan (afhankelijk van de gebruiksintensiteit van tabakssigaretten) veel geld besparen.
Zelf nicotinegehalte bepalen – Doordat er cartridges met verschillende nicotinegehaltes verkrijgbaar zijn kun je zelf bepalen welke hoeveelheid je rookt.

Nadelen
Moeilijker inhaleren – Bij de e-sigaret moet je een stevigere hijs nemen om hetzelfde nicotinegehalte binnen te krijgen als bij een normale hijs van een tabakssigaret wat weer kan leiden tot schade aan de longen.
Moeilijk stoppen – Doordat de gewoontes bij het roken van een e-sigaret gelijk zijn aan die van een tabakssigaret is het lastig om alsnog echt te stoppen. Er zal ook een gedragsmatige aanpak bij moeten komen kijken.
Weinig informatie – Er is nog vrij weinig onderzoek gedaan naar de e-sigaret en hiermee is het lastig om te bepalen welke e-sigaret nou slecht voor je is en welke niet. Het is in ieder geval een aanrader om voor kwaliteit te gaan, desnoods tegen een hogere prijs.

Conlusie
Is het verstandig om van de normale sigaret over te gaan naar de e-sigaret? Als wij alle voor -en nadelen op een rijtje zetten (met de kennis die er nu is over de e-sigaret), kunnen we maar één ding concluderen: ja. Voor zover bekend is de e-sigaret stukken gezonder en daarbij komt nog een aantal essentiële voordelen.