10 dingen die je moet weten over de e-sigaret

E-sigaret

26 september, 2013

Met meer dan 200 verschillende merken e-sigaretten met de meest uiteenlopende smaken zoals mint, aardbei of chocolade is het niet geheel overbodig om de belangrijkste weetjes over deze moderne sigaret op te sporen en te delen met onze lezers.

1. Wat is de e-sigaret precies?
De e-sigaret is een elektronische nicotine houdende sigaret die word gebruikt als een goedkope en gezonde vervanging van het hedendaagse roken. Door hoge belastingen op een pakje peuken en de enorme prijsstijging van tabak word roken alsmaar duurder. Heel logisch dat de rokende bevolking opzoek gaat naar een goedkoper alternatief. Als dan ook nog blijkt dat roken op deze wijze vele malen gezonder is lijkt het een kwestie van tijd totdat de gewone peuk verdwijnt. Het roken van een E-sigaret is vrijwel hetzelfde als het roken van een normale sigaret. Het inhaleren en uitblazen van de rook gaat op exact dezelfde manier.

Deze sigaret bestaat uit 3 verschillende elementen. De accu, een vul-element en als derde een verdamper. Door het indrukken van een knopje of het inademen word de verdamper geactiveerd. De vloeistof uit het vul-element wordt verdampt en ingeademd. De smaak en nicotine zitten in het vul-element. Naast de normale smaak van shag of sigaretten zijn er diverse fruitsmaken zoals kers, rode bes en meloen of andere bijzondere en unieke smaken. Net als bij normale sigaretten zijn de vullingen verkrijgbaar in verschillende sterktes en nicotine gehalten.

2. Sinds wanneer bestaat de e-sigaret?
De elektronische sigaret is in China ontdekt ergens in de jaren zestig. Aan het begin leek het meer op een rook-pijp maar in de tussentijd zijn de elektronische sigaretten ook qua vorm en uiterlijk steeds meer gaan lijken op een hedendaagse peuk. De populariteit is vooral de laatste 5 jaar enorm gestegen. Inmiddels gebruiken meer als 4miljoen Amerikanen en 1miljoen Fransen dit gezonde en goedkope alternatief.

3. Is het roken van een E-sigaret legaal?
In Nederland is het roken van een E-sigaret volledig legaal. Er mag alleen geen reclame voor worden gemaakt. De e-sigaret valt nog wel onder de categorie tabaksproducten, ook al zitten er vrijwel geen schadelijke stoffen in. Er is in 2012 wel een poging gedaan om een verbod op de e-sigaret te krijgen. Dit werd echter door de rechter als onvoldoende beargumenteerd bevonden.

4. Hoeveel betaal je ervoor in Nederland?
Elektronisch roken in Nederland kan relatief goedkoop. Je hebt al een startpakket voor ongeveer 20 euro. Deze startpakketten bestaan uit verschillende onderdelen waaronder de e-sigaret zelf, cartridges voor de e-sigaret en een USB-oplader. Dit zijn de basisbenodigdheden voor de e-sigaret. Hiernaast kun je nog extra onderdelen kopen om het plezier van de e-sigaret te vergroten. Natuurlijk zijn er ook bij dit product verschillende prijsklassen. Dus mocht je voor meer kwaliteit willen gaan dan heb je daar ook de mogelijkheid toe.

5. Waar kan ik het krijgen?
De e-sigaret is verkrijgbaar in veel winkels die tabak verkopen. Ook wordt de elektronische sigaret veel aangeboden op internet.

6. Wat zijn de risico’s van dit product?
Er is nog vrij weinig bekend over de risico’s van de e-sigaret. Volgens een Amerikaans onderzoek door de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit zitten er minimale hoeveelheden carcinogene stoffen in de e-sigaretten die giftig zou kunnen zijn. Mocht dit waar zijn dan is het uiteindelijk alsnog veel minder schadelijk dan een gewone sigaret. Nu de populariteit drastisch toeneemt zal er in de komende jaren wel meer bekend worden over de mogelijke risico’s van de e-sigaret.

7. Helpen de e-sigaretten mensen te stoppen met roken?
Doordat de e-sigaret niets verbrand en er vrijwel geen geur aan zit, mag ermee worden gerookt in openbare ruimtes. Hierdoor kunnen mensen meer gaan roken en dus ook meer nicotine binnenkrijgen dan wanneer ze tabakssigaretten zouden roken. Dit houdt dus in dat wanneer je geen beschikking hebt tot je elektronische sigaret, je meer tabakssigaretten zou roken dan normaal. Dus het helpt niet om te stoppen met roken maar het is wel een gezondere vervanger van de tabakssigaret.

8. Wat is het verschil met het roken van een normale sigaret?
Het grootste verschil tussen de e-sigaret en de tabakssigaret is dat er bij de e-sigaret geen schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide het lichaam binnendringen. Er wordt geen tabak verbrand. De e-sigaret is ook vele malen langer te gebruiken dan een normale sigaret. Één cartridge staat gelijk aan ongeveer tien normale sigaretten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

9. Waarom is het zo populair?
(Ex)Rokers die gebruik maken van de e-sigaret zijn er lyrisch over. De behoefte naar de gewone sigaret is verdwenen en ze hebben een goedkopere en gezondere vervanger. Doordat je het nicotinegehalte zelf kunt bepalen kun je langzaam afbouwen. Er zijn ook cartridges verkrijgbaar zonder nicotine dus er is zo de mogelijkheid om zelf je nicotinegehalte te bepalen en om zo af te bouwen naar 0 mg/ml.

10. Is de e-sigaret een geneesmiddel?
Of het daadwerkelijk een geneesmiddel is, is nog even de vraag. De elektronische sigaret wordt in ieder geval niet in Nederland erkent als een medicijn. Sommige deskundigen beweren dat rokers gemakkelijker van de tabakssigaret af kunnen blijven, terwijl een andere groep deskundigen suggereert dat mensen via de e-sigaret sneller in aanraking komen met de tabakssigaret.